Ekologiska sötlupiner med sina vita, njurformade frön är en inhemsk baljväxt som odlas i Tyskland. Deras odling är särskilt hållbar. Den anspråkslösa växten, som gärna odlas på grund av sina markförbättrande egenskaper, binder mycket kväve med sina långa rötter och behöver därför ingen gödning. Lupiner smakar lätt nötigt och liknar sojabönor i sin näringsinnehåll, men innehåller betydligt mindre fett. De är mycket proteinrika och innehåller alla viktiga aminosyror, vilket gör lupinproteinet särskilt högkvalitativt. Deras höga fibrinnehåll gör dem även till en värdefull ingrediens inte bara i vegetariska och veganska köket. De hela bönorna passar för grytor, antipasti, currys eller finfördelade som smörgåspålägg. Krossade som
Ekologiska sötlupinmjöl är de även en populär ingrediens för bolognese och vegetariska biffar. Vet du att inte alla lupiner är ätliga? Endast sötlupinen är lämplig för mänsklig konsumtion. Deras vilda släktingar innehåller giftiga bitterämnen, alkaloider.