Ekologiska sötma-lupiner med sina vita, njurformade frön är en inhemsk baljväxt som odlas i Tyskland. Deras odling är särskilt hållbar. Den anspråkslösa växten, som gärna odlas på grund av sina markförbättrande egenskaper, binder mycket kväve med sina långa rötter och behöver därför ingen gödning. Lupiner smakar lätt nötigt och liknar i sin näringsämnesammansättning sojabönan, men innehåller betydligt mindre fett. De är mycket proteinfattiga och innehåller alla viktiga aminosyror, varigenom lupinproteinet är särskilt högkvalitativt. Deras höga fibrinhalt gör dem även till en värdefull ingrediens inte bara i den vegetariska och veganska köket. De hela bönorna passar för grytor, antipasti, curry eller finfördelad som smörgåspålägg. Krossade som
Ekologiska sötmalupinmjöl är de även en populär ingrediens för bolognese och pannkakor. Vet du att inte alla lupiner är ätliga? Endast sötma-lupinen är lämplig för mänsklig konsumtion. Deras vilda släktingar innehåller giftiga bitterämnen, alkaloider.